PRİDOKSİN
B6 vitamini olarak bilinen pridoksin diğer 8 B vitamini gibi suda eriyen (B12 depolanır diğerleri depolanmaz) vücutta depolanmadığı için günlük alınması gereken vitaminlerdir. Özellikle karbonhidratlardan enerji üretiminin değişik aşamalarında görev alır ve cilt, saç, göz ve karaciğer sağlığı yanı sıra sinir sisteminin fonksiyon görmesi ve kan yapımı gibi hayati durumlarda da önemli görevler üstlenir.
B6 birçok nörolojik sinyal taşıyıcı molekül bünyesine girerek sinir hücrelerinin arasındaki iletimine destek sağlar. Normal beyin gelişimi ve fonksiyonu için gerekli olan serotonin ve noradrenalin yanı sıra ruh halinin ve vücut saatinin de çalışmasında hayati önemi olan melatonin yapısında da yer alır. B6 vitamini kanda seviyesi kalp hastalığıyla ilişkisi olan of homosistein düzeylerini düzenlemede rol oynar. B12 vitaminin emilim düzeninde ve B12’nin kan yapımındaki etkilerinde de düzenleyici etki yapar B12 eksikliğinde de makrositik anemi olur.
Görünür bulgu oluşturabilen B6 eksikliği nadirdir. Daha çok çocuklarda ve yaşlılarda eksikliğine rastlanır. Ciddi eksiklikte şu semptomlar oluşur. |
|
Kalp hastalığı
B6 eksikliğinin nasıl kalp hastalığı aslında çok da net anlaşılmış değildir. Ancak yeterli diyetle düzeyde B6 alamayanlarda kalp hastalığı riski artığı gösterilmiştir. Yüksek homosistein kan düzeylerinin kalp hastalığını artırdığı biliniyor Pridoksin de homosistein düzeyini düşürücü etkiye sahip. Tam olarak bu ilişkiyi bilim adamları da izah edemese de kalp sağlığı için diyetle uygun seviyede alınan pridoksin kalp sağlığını koruyucudur.
Gebelik bulantı ve kusmaları
Birçok çalışma günlük 30 mg dozlarda alınan B65 vitamininin gebelikte olan aşırı bulantı ve kusmalarda fayda sağladığını göstermiş olsa da siz yine de doktorunuza danışmadan B6 içeren gıda takviyelerini kullanmayın.
Yaşlanmaya bağlı Makula dejenarasyonu (Sarı Nokta Hastalığı)
Yapılan bir çalışma kadınlarda 50 mg B6 1 mg B12 ve 2,5 mg folik asit (B9) günlük takviye olarak alınmasında görme kaybına yol açan Makula dejenerasyonun riskini azalttığı göstermiştir
Depresyon
Vitamin B6 vücudunuzun serotonin üretimine yardım ederek sizi depresyona daha dayanıklı hale getirir Bir kısım antidepresanlar Vücuttaki serotonin seviyesini yükselterek etki gösterirler Daha çok bilimsel veriye ihtiyaç duyulsa da Vitamin B6 nın depresyon semptomlarını azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur
Adet öncesi gerginlik sendromu
Halen yeterli kanıt ortaya konamasa da PMS’de (Adet öncesi gerginlik sendromu) B6 vitamininin 3 aylım düzenli destek tedavisi sonrası şikayetleri azalttığından söz eden araştırmalar mevcut. Eğer sizlerde bu dönemde çok eziyet çekenlerden iseniz doktorunuzla bu konuda fikir alışverişi yapmanız yararınıza olacaktır.
Karpal tünel sendromu
Her ne kadar yeterince çalışma olmasa da B6 vitamininin Karpal tünel sendromundaki enflamasyon ve ağrıyı azaltıcı etki gösterdiği söylenmektedir.
Romatoid Artit (RA)
Vitamin B6 seviyesinin düşük olması RA gibi birçok kronik hastalık da ağrı şikayetinde artışla alakalı görülmüştür. Diyetle düzenli alınmaması durumlarında doktorunuzun önerisi doğrultusunda Pridoksin desteği yapılabilir
B6 Vitaminimden Zengin Gıdalar
· Güçlendirilmiş tahıl gevrekleri
· Hindi
· Tavuk
· Ton balığı
· Somon balığı
· Biftek Karaciğer
· Süt ve Süt ürünleri
· Mercimek Fasulye Kahverengi fasulye
· Ispanak Havuç
· Buğday ve Tam buğday unu
· Ay çekirdeği
· Muz
Günlük İhtiyaç
Tavsiye edilen günlük B6 vitamin Dozu;
Çocuklarda
0- 6 ay: 0,1 mg
7- 1 yaş: 0,3 mg
1- 3 yaş: 0,5 mg
4- 8 yaş: 0,6 mg
9- 13 yaş: 1 mg
14- 18 yaş: 1.2-1,3 mg
Yetişkinlerde
19- 50 yaş: 1,3 mg
51 yaş üstü: 1.5-1.7 mg
Gebeler : 1.9 mg
Emzirenler: 2.0 mg
Dikkat edilmesi gerekenler !
Günlük 100 mg üzerinde uzun sürelı kullanımının sinir hasarına yol açabileceği, daha yüksek dozlarda günlük 200 mg da bacaklarda his kaybı dengesiz yürüme gibi nörolojik bozukluklar ortaya çıkmaya başlar bunlar doz aşımının sonlandırılmasını takiben 4 -6 arası semptomlar geriler.
Diğer yan etkileri
Deri bozuklukları
Güneşe karşı hassasiyet
Baş ağrısı
Bulantı
Karın ağrısı
İştah kaybı
Yorumlar