AKCİĞER ZARI KANSERİ

AKCİĞER ZARI KANSERİMezotelyoma hastalığı (Akciğer Zarı Kanseri) son senelerde ülkemizde fazla ortaya çıkmasına rağmen dünya verilerine baktığımızda oldukça nadir karşılaşılan bir tümör türüdür. Bu tümör genellikle akciğeri, kalbi ve karın bölgesinde bulunan organların etrafında bulunan çeşitli zarları hedef alan bir habis olarak nitelendirilebilir. Çoğunlukla asbest nedenine paralel olarak görülen bu tümör en çok akciğer zarı içerisinde kendisine yer edinebilir ve buradan bütün vücuda yayılabilir. 
Mezotelyoma hastalığı yukarıda belirttiğimiz gibi genellikle akciğeri çevreleyen zarı hedef olarak burada sıvı birikimine yani tıp dilindeki ismiyle plöreziye sebep olmaktadır. Sıvı birikimi ise kendisini göğüs, sırt ve vücudun yan bölgesinde ağrı şeklinde belli edebilir. Hastalığın ilk evresinde nefes alma verme güçlüğü olarak görülmeye başlayan ağrı, ilerleyen evrelerde şiddetini arttırarak kronikleşme eğilimi gösterir.
Plevra bölgesinde oluşan plörezi miktarının tedavi edilmediği sürece artmasıyla birlikte kişide nefes darlığı ve kalp ritminde bozukluk ortaya çıkar. Temel belirtileri bunlar olmakla birlikte bazı vakalarda şiddetli öksürük, karın ağrısı ve karın bölgesinde şişlikler de meydana gelebilmektedir.
Mezotelyoma hastalığı henüz tam olarak netleşmediği için risk grubunu oldukça geniş bir yelpaze altında inceleyebiliriz. Fakat yapılan araştırmalara göre en önemli risk faktörü yukarıda da belirttiğimiz üzere asbest maruziyetidir. Asbest içerisinde birçok lifsel yapı bulunan bir mineraldir ve genellikle sanayide kullanılan en yaygın maddelerin başında gelmektedir.
Günümüzde ısı izolasyon malzemelerinde, ses veya ıyı yalıtım malzemelerinde, fren balata sistemlerinde ve gemi üretiminde bu maddeden yararlanıldığı bilinmektedir. Bu tür işlerde uğraşan kişiler yeterli güvenlik önlemlerini almadığı zaman ve maske kullanmadığı zaman havada bulunan asbest maddesinin parçacıkları kişilerin nefes alma verme işlemiyle birlikte akciğere kadar gitmekte ve orada akciğer zarını çevreleyerek Mezotelyoma hastalığına sebep olmaktadır.
Bunun dışında son yıllarda gerçekleştirilen bazı araştırmalarda SV ismi verilen virüsünde Mezotelyoma hastalığına neden olabileceği saptanmıştır. Mezotelyoma hastalığı hala araştırma evresinde olduğundan dolayı her geçen gün yeni bilgiler ve veriler elde edilmektedir. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Malign Mezotelyomanın 3 tipi vardır. 1 ve 3de genelde ameliyat edebiliyoruz ama tip 2 de ameliyat yoktur. Daha önceden bu ameliyatlarda bütün akciğer çıkarılıyordu sonra bütün akciğer zarı çıkıyordu ve kalp zarı çıkarılıyordu. Karın zarı çıkarılıyordu. Göğüs tamamen boşaltılıyordu. Şimdi ise eğer yaygınsa bütün akciğer zarını alıyoruz ve akciğeri rahatlatmış oluyoruz. Mezotelyoma tedavisi 3 aşamadır. Normalde hasta bu 3 aşamadan da geçmek durumundadır.
1.cerrahi tedavi
2.ilaç tedavisi
3.ışın tedavisi
Bunlar hastaya sıraları değiştirilerek yapılır. Birinin eksik yapılması tedavinin yarım kalmasına sebep olur.  Mezotelyomadan hastalar kurtulabilirler. Ana hedef kanserden korkmak yerine korunmak olmalıdır. 

Yorumlar