Alkolizm vücudun alkole bağımlı hale geldiği kronik bir hastalıktır. Alkolik olduğunuzda içki içerken kontrolünüzü kaybedersiniz. Ne zaman içtiğinizin, ne kadar içtiğinizin ya da her seferinde ne kadar uzun süre içtiğinizin farkına varmayabilirsiniz. Alkolikseniz, ilişkilerinizde, sağlığınızda, işinizde ya da finansal durumunuzda sorunlara neden olduğunu bilseniz bile içmeye devam edersiniz.
ZARARLARI
ZARARLARI
Alkol kullanımı tek başına ciddi bir beslenme bozukluğu ortaya çıkarır. Çünkü alkolde kalori enerji alınır. Bu nedenle günde 300 cl civarında alkol içen kişi 4000 kalori civarında kalori almış olur. Günde bu kadar kaloriyi sadece alkolden alan bir birey için ciddi derecede beslenme bozukluğu var anlamına gelir.
Bu kadar kalori alan bir bireyin bu kaloriyi harcayamadığı düşünülür ise ciddi bir şekilde metabolik problemlere yol açar. İlk olarak kanda kolesterol, trigliserit gibi yağ metabolizması ürünleri giderek artar ve bunlarda, damar cidarında birleşerek damar sertlikleri meydana getirir. Bu damar sertliği plakları beyne ve kalbe giderek tıkanmalara yol açar. Yani hiç bir zararı olmasa bile verdiği bu zarar kişinin yaşamını kısaltmaya yeter.
Diğer bir zararı ise alkol kullanan kişide tek yönlü beslenme nedeni ile ortaya çıkan çok ciddi vitamin eksikliğidir. Çünkü alkol kullanırken yenilen gıdalar, vitamin ihtiyacını karşılamaz. Ayrıca alkol kullanımı mide ve bağırsak sisteminde mukoza dokusunun zarar görmesinden dolayı emilim bozukluğu oluşur.
Alkol kullanımının en sık neden olduğu hastalıklardan biri karaciğer sirozu, diğerleri de yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, unutkanlık, depresyon, düşünce bozuklukları, erkeklerde ereksiyon sorunları gibi hastalıklara neden olabilir. Yani alkol bağımlılığı (alkolizm) birçok sistemi olumsuz yönde etkileyerek insan vücuduna zarar verir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Alkol yoksunluğunun (geri çekilim) tıbbi tehlikesi atlatıldıktan sonra alternatif tedaviler, alkol bağımlısı hasta için faydalı bir yardımcı olabilir. Alkol bağımlılarının çoğunun yaşamları stresli (ya alkolizmden kaynaklanır, ya da alkolizme yol açar) olduğundan, alkolizm tedavilerinden çoğu stres giderici tedaviler içerir. Bunlar arasında masaj, meditasyon ve hipnoterapi yer alır. Mayo Clinic’in listesinde akupunktur (içme arzusu, anksiyete, depresyon, titreme, yorgunluk ve yoksunluk belirtilerini azaltabilir), biofeedback (stres azaltma için iç sistemleri izleme), davranış terapisi, motivasyon geliştirme tedavisi (problemin kabulü) ve kaçınma tedavisi (nüksetme durumunda bulantı veya kusmaya yol açan ilaçların eş zamanlı kullanımı) yer alır. Uzun süreli alkol kullanımı ile ilişkili yetersiz beslenme için besin odaklı uzmanlara başvurulabilir. A, B kompleks ve C vitaminleri, bazı yağ asitleri, aminoasitler, çinko, magnezyum ve selenyum -detoksifiye edici, eksiklikleri onarıcı ve düzeltici antioksidan desteği sunan takviyeler- gibi besin takviyelerinin kullanımı da dahil olmak üzere, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzına yönelik özen ve iyileştirici bakım, iyileşmeyi hızlandırabilir ve nüksetme olasılığını azaltabilir. Karaciğeri hasara karşı koruduğu düşünülen bitkiler arasında, boğadikeni (İng. milk thistle; Lat. Silybum marianum) yer alır. Yoksunluk nedeniyle sıkıntı çeken hastalar için faydalı olduğu düşünülen başka bitkiler de vardır. Bunlar arasında antidepresan özellikleri olan lavanta (Lat.Lavandula officinalis), sinirleri güçlendirici ve sakinleştirici olan takke çiçeği (Lat. Scutellaria lateriflora), papatya (Lat. Matricaria Recutita) ve keti otu (İng. Valerian; Lat. Valeriana officinalis); gastrointestinal sisteme yardımcı ve uyarıcı etkileri olan nane (İng. Peppermint; Lat. Mentha piperita) ve mesaneye destek olan civanperçemi (İng. Yarrow; Lat. Achillea millefolium) sayılabilir.
Yorumlar