BOTULİZM

BOTULİZM
Çevresel ve otonomik sinir sistemi üzerine son derece ciddi etkileri olan, Clostridiumbotulinum adlı mikroorganizma ta­rafından üretilen toksinin yol açtığı klinik tablodur. Bakterinin bulaştığı ve ürediği yi­yeceklerin alınmasını (genellikle iyi sterili­ze edilmeden evde hazırlanmış konserve­lerde) veya daha nadir olarak yara yerine bulaşmasını takiben, toksin kan yolu ile ya­yılır. Toksin, çevresel motor sinirlerin kas­lar ile birleştiği sinapslarda (sinir-kas kavşa­ğı) ve otonomik sinirlerin son uçlarında, buraların işlevi için gerekli olan,Asetil ko­lin isimli aracı maddelerin salınımını engel­ler. Sonuçta çevresel ve otonomik sinir sis­teminde ciddi yaşamsal işlev bozuklukları­na yol açar.

BELİRTİLERİ
Bilinen en kuvvetli do­ğal toksin olan botilinum toksiniacil mü­dahale gerektiren ciddi bir tablo oluşturur. Yiyecek kökenli botulizmde toksinin alınımından 12-36 saat sonra bulantı, kusma ve ishal ile, çift görme, göz kapağında düşük­lük, konuşma ve yutma bozukluğu gibi be­lirtiler ortaya çıkar. Ardından gelişen kas güçsüzlüğü kol ve bacaklara yayılır. Solu­num kaslarının tutulması ile solunum güç­lüğü ortaya çıkabilir. Diğer yandan otonomik sinir sisteminin etkilenmesi ile kalp ri­tim bozuklukları, bağırsak işlevlerinde bo­zukluk, idrara yapamama ve ağız kuruluğu görülür. Sinir sistemi muayenesinde yaygın kas güçsüzlüğü vardır, derin tendon ref­lekslerinde azalmış veya kaybolmuştur, göz bebekleri büyüktür ve ışığa karşı yanıtlan çok zayıflamıştır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Öncelikle solunum, dolaşım gibi yaşamsal işlevlerin desteklenmesi ve takibi gerekir. Özellikle erken dönemdeTrivalan (tip A, B, E) antitoksin kullanılır. Şüphelenilmemesi durumunda, botulizm ölümle sonuçlanabilen, sağ kalınması durumunda ise düzelmesi zaman alabilen ciddi bir kli­nik tablo olduğu akıldan çıkarıllmamalıdır.

Yorumlar