DEJENERATİF EKLEM HASTALIĞI

DEJENERATİF EKLEM HASTALIĞIDejeneratif Eklem Hastalığı, ya da kireçlenme, eklemlerde kıkırdak yıkımından dolayı oluşan eklem ağrılarına ve eklem tutukluğuna yol açan bir hastalık türüdür. Dejeneratif eklem hastalığı insanoğlunun bilinen en eski ve en yaygın hastalıklarındandır. Ayrıca tıp edebiyatında dejeneratif eklem hastalığı, Osteoartrit, artroz veya hipertrofik artrit gibi isimlerle de geçmektedir. Kıkırdak yıkımına yol açabilen birçok neden vardır. Bunlar bir eklemde yaralanma hadisesi olması, fazla kilolu olmak, eklem bölgesini destekleyen sinirlerde hasar, kaslarda zayıflık,  kalıtım ve eklem zarı hastalığıdır. Hastalık herhangi bir eklemde görülebilir fakat genellikle dizlerde, kalçalarda ve bel-kemiğinde nükseder. Aynı zamanda parmak eklemlerinde, özellikle ellerde tırnak bölgesindeki eklemlerde ve ayakta başparmak kökündeki eklemde görülür. Yaş ilerledikçe daha sık görülmekte olup kadınları ve erkekleri de etkiler. 

Hastalığın sebebi eklemde kıkırdak kaybı ve hasar oluşmasının sonucudur. Buda eklemde ağrıya yol açmaktadır. Normalde eklemlerde eklemi oluşturan her bir kemiğin ucunda, kemiği sıkıca tutan ve kemik üzerini örten tıpta Kıkırdak diye adlandırılan kemik kadar sert olmayan doku mevcuttur. Kıkırdak eklem hareketini rahat yapsın diye kaygan, yumuşak bir yüzey oluşturur ve kemikler arası yastık gibi hareket eder. Kemiklerin birbirine sürtünerek zarar görmemesine engel olur. Dejeneratif eklem hastalığında kıkırdak hasarı zaman içerisinde yavaş oluşur. Bu yapı yaş ilerledikçe değişmeye başlar. Yaşla birlikte kıkırdakların da yaşlanması söz konusudur. Fazla ve kötü kullanılan ya da hastalıklı eklemde kıkırdak daha çok zarar görmektedir. Kıkırdak hasarının oluşma süresi kişiden kişiye değişmektedir Ailesinde eklem bölgelerinde kireçlenme olan ya da önce geçirilmiş eklem yaralanması, eklem ameliyatı olan kişilerde kireçlenme daha kolay ve kısa zamanda gelişmeye başlar ve zamanla, eklem zarı kıkırdak doku hasarına bağlı iltihaplanma oluşur, bunlar, eklemde şişliğe ve kıkırdak dokusunda hasara yol açar. Kıkırdak dokusunda  bozulmalar, giderek özellik kaybına hatta  alttaki kemiğin meydana çıkmasına ve eklem yerlerin doğal şeklini kaybetmesine yol açar.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Dejeneratif eklem hastalığı henüz başlangıç aşamasındaysa, doktorunuz, ağrıyan eklemlerinizi hareket ettirmeniz için egzersiz yapmanızı ve şişmanlık varsa kilo vermenizi önerecektir. Hastalığın ilerlemiş durumlarında, ağrı kesiciler ve ibuprofen, nonsteroid, antiinflamatuar gibi steroid içermeyen iltihap giderici ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Böyle durumlarda hastanın kilo vermesi en öncelikli olandır. Daha fazla aşınmaya ve yıpranmayı önlemek için egzersizlerin çok zor olmamasına özen gösterilmeli. Mutlaka bir fizyoterapist tarafından doğru egzersizlerin neler olduğu hakkında fikir alınmalı ve  etkilenen eklemlere ağırlık  yüklememek için baston gibi yürümenize yardımcı olacak araçlar kullanılmalıdır. Fizyoterapist ayrıca sıcak ve soğuk kompres iler ağrı dindirici ve iltihaplanmayı önleyici teknikler kullanmayı tavsiye edebilir. Bu rahatsızlıkla baş etme yöntemlerini öğrenmeniz için doktorunuzun bilgisi dahilinde bir artrit destek grubuna katılabilirsiniz. Belirtiler kişiyi iş yapamaz duruma getirirse, olası eklem değişimi için bir ortopedik cerrahı tavsiye ve yardımını isteyebilir.

Yorumlar