Mide Gribi Nedir?

  Hasta olmak hiç kimsenin hoşlandığı bir durum değildir. Özellikle de ateş bulantı kusma terleme ishal yaygın ağrı ve sızı semptomlarıyla giden “Mide Gribi”çoğu kişinin hayatını kabusa çevirebilir.
  Kesin bir tedavisi “diğer birçok virüs hastalığında” olduğu gibi mevcut olmasa da aşağıdaki vereceğimiz önerilerle bu kabustan en kısa sürede kurtulmanıza yardımcı olacaktır. 



Mide Gribi nedir?

Mide gribi sindirim sitemine saldıran farklı türden birçok virüsün yol açtığı iltihabi bir durumdur. Bu virüsler bir şekilde kirlenmiş gıdalar ve düşük hijyen koşulları nedeniyle olur.  Mide gribi olan kişilerde başlıca şikayetler ishal, bulantı, kusma, ateş, baş ve kas ağrısıdır. Şikayetleri sebep olan virüs türüne bağlı olarak grip bir ila on gün sürebilir.
Bulgular nelerdir?

Mide gribi mide ve sindirim sistemini etkiler bu nedenle; 

•             Bulantı
•             Kusma
•             Sulu ishal
•             Karın ağrısı
•             Baş ağrısı
•             Kas ağrıları
•             Hafif ateş                    
                                                                “  başlıca semptomlardır.”


Nelere dikkat etmeliyiz?

   Mide gribi esnasında alınan gıdalar kritik önem taşır. Hastalık terleme kusma ishal nedeniyle hayati vücut sıvınızın azalmaya yol açar. Sıvı almada ciddi sıkıntı yaşanıyorsa düzenli aralıklarla küçük yudumlar atmayı veya buzlu çiğnemeyi deneyin. Sade su ve et suyu gibi sıvıların tüketilmesi çok destekleyici olacaktır. Yetişkinler ve ergen yaş grubu çocuklarda elektrolit destekli sıvılarla desteklenebilir.

Hangi içeceklerden uzak durulmalı?

  Kafein içeren içecekler, koyu çay ve kakao içerikli sıvılardan sakınılmalıdır. Yeterince dinlenememenize ve uyuyamamanıza yol açabilir. Alkol ve idrar söktücü ilaçlardan da uzak durulmalıdır. Sıvı kaybını artırabilirler.

Ne tip gıdalar tüketmeliyiz?

  Mide gribiyle yemek yemesi zor olabilir Yemek rahatsızlık veriyorsa muz pirinç elma suyu  tost diyeti genelde faydalıdır. 
   Muz: Muz sindirimi kolay karbonhidrat da 
içeren ayrıca kusma ve ishalle kaybettiğiniz potasyumu 
yerine koyacak bir numaralı gıdadır.
   Pirinç: Her ne kadar kahverengi pirinç bol lif 
içeriğinden zengin olduğundan 
ishalinizi artırabilecekse de beyaz pirinci mideniz çok daha iyi kabul edecektir
 yüksek karbonhidrat içeiriği ile de sizin kaybettiğiniz enerjiyi terine koyacaktır.
   Elma suyu: Elma suyu içeriğindeki karbonhidratlar ve şekerle enerji destekleyici özelliği yanı sıra içeriğindeki pektin sayesinde ishali önleyici etki yapacaktır. 
   Tost ve Sandviçler: her ne kadar her fırsatta tam tahıl ekmeği tavsiye etsek de mide gribi gibi durumlarda bu sindirim siteminizi zorlayacaktır. Beyaz ekmekten yapılan sandviç ve tostların sindirim sisteminizi zorlamadan kaybettiğiniz enerjiyi almanıza yardımcı olacaktır.
                
Hangi gıdaları yememeliyiz?

   Süt Ürünleri: Az miktarda ayran ve yoğurt tüketilebilirse de genellikle süt ve süt ürünlerinden sakınılmalıdır.
   Lifli Gıdalar: Taze sebzeler tam tahıllı besinler gibi lifli gıdalar sindirim sisteminizin çalışmasını zorlaştıracaktır.
   Yağlı gıdalar: Yağlı ve tuzlu gıdalar özellikle sucuk pastırma gibi uzak durulması gereken diğer bir gruptur.
   Baharatlar: Özellikle domates köri ve acılı soslardan uzak durulmalıdır

Neler yapmalıyız?

Şifalı dokunuş



  Akupunktur noktalarının uyarılmasının bazı bulantı türlerinin iyileşmesinde etkisi gösterilmiştir. (Memorial Sloan-Kettering Knaser Merkezi) Akupunktur bası noktası  P-6 (avuç içinden  3 parmak dirseğe doğru orta hatta) iki üç dakikalık yumuşak masaj baskısı ile bulantıyı baskılayıcı etki görülmektedir 


Perikard 6 noktasına masaj bulantıyı azaltıcı etki gösterir


İstirahat
  Mide gribi olduğunuzda vücudunuzun her zamankinden daha fazla dinlenmeye sizi hasta eden virüslerle savaşmak için enerji toplamaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Gün içinde güzel bir uyku ve daha az fiziksel aktivite vücudunuzun bu savaştan galip gelmesine yardımcı olacaktır. Fakat yatak delilde  koltukta uzanıp dinlenirken. Vücudunuz virüslerle daha etkin savaşacaktır vücudunuzda oluşan hücresel hasarı onaracaktır.

İlaçlar
  Mide gribi virüsler nedeniyle olduğundan kesin etkili bir ilaç tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanımı etkisiz ve gereksizdir.
  İlaçlar gerektiğinde ve en az miktarda tüketilmelidir Ateş baş ve vücut ağrısı şikâyetlerinde , ibuprofen yardımcı olabilir  yalnız uzun süreli ve yüksek doz kullanımı midenizin koruyucu tabakalarında zarara neden olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
  Acetaminophen (Parol) eğer karaciğerinizde ciddi bir rahatsızlık yoksa semptomları yatıştırıcı etkisinden dolayı sık kullanılan ilaçtır. Ateş ve ağrı şikayetlerinin giderilmesinde ibuprofen den yan etkileri daha az olası ve mideyi daha az rahatsız etmesi nedeniyle tercih edilir.
  Eğer bulantı ve kusmanızın fazlalığından hekiminize bahsederseniz size bulantı giderici ilaçlardan önerecektir  Trimetobenzamid  ve  metoclopramide grubu ilaçlar bulantı ve kusmanızı azaltıcı etki gösterebilir.
  Bazı ishal önleyici ilaçlar ise bu tür gastroenteritlerde etkili olsalar da olası yan etkileri nedeniyle pek   önerilmemektedir.  

Mide gribi bulaşıcı mı?

  Mide gribi viral bir hastalıktır sıklıkla rotavirus veya norovirus grubu virüsler neden olur, Semptomlar virüs bulaştığı andan 1 ila 3 gün arası sürede görülmeye başlarken bulaşıcılık 1 2 hafta kadar sürer.  

Bebek ve çocuklarda nasıl görülür ?

  Mide gribi virüsleri bazen bebek ve çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülebilir. Semptomlar yetişkinlerinkiyle benzerdir bazen artmış iştah kaybı da görülebilir sıvı kaybının aşırı olduğu durumlarda çocuk Uzmanı bir hekime götürülmeleri gerekebilir. Virüs türü için örnek alınıp tahlil gerekebilir.
 Özellikle emzirilen bozcuklar daha sık emzirilmeli sıvı alımları ve idrar çıkışları takip edilmelidir ishalli bebek bezini daha aza ıslatır ama bezleri nerede kuru haldeyse ağızdan destekli tuz şeker içeren karışımlar (oral rehidratasyon tedavisi örneğin “Georal”) elektrolit kayıpları dengelenmeye çalışılmalıdır. 

Önlemede neler yapılmalı?

  Mide gribinden korunmada yapılması gereken en önemli şey hijyene dikkat etmek titizlikle sıklıkla el yıkamak ve vücut direncini desteklemek için mümkün olduğunca dinlenmektir.
  Mümkün olduğu kadar bulaşıkları elle yıkamak yerine bulaşık makinasında yıkmak ellerin antiseptik yerine su ve sabunla temizlenmesi ve hastalık taşıyan aile üyelerinin yiyecek, kişisel temizlik ve banyo eşyalarını temastan sakınmak.
  Kapı kolları alışveriş araba tutamaçları gibi bulaşmayı kolaylaştıran elemanlara karşı dikkatli olunmalı. Mutfak tezgâhı ve banyolar sıklıkla çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleriyle sıkça temizlenmelidir

Son olarak dikkat edilecek durumlar!

  Mide gribi hiç de hoş bir durum olmasa da genellikle ciddi bir hasar vermeden vücudun zaferiyle son bulur sıvı desteğinin devamı virüsle savaşta en önemli silahtır.
  Ancak yaklaşık bir gün süren ve ağır sıvı kaybına sebep olan inatçı bulantı kusma durumları kanlı kusma kanlı veya iltihaplı ishal varlığında 38.5°C geçen ateş varlığında hastaneye başvurmanız gerekecektir.




Yorumlar