GUD HASTALIĞI

Podagra, Damla Hastalığı olarak da isimlendirilen gut hastalığına “Kralların hastalığı; hastalıkların kralı”, “Zengin hastalığı” gibi yakıştırmalar yapılmıştır. Gut hastalığının bu yakıştırmaları hak etmesinin nedeni et ve protein açısından zengin beslenenlerde sıkça rastlanılmasıdır.

Gut hastalığının nedenleri ne?


Vücudumuz çalışırken ihtiyacımız olmayan pek çok madde üretir. Bu fazlalık maddeler vücuttan atılmazsa da gut gelişir. Konuyu açmak gerekirse gut kan, organ ve dokularda ürik asit miktarının çoğalması yüzünden oluyor. Daha önce de söylediğimiz gibi vücudumuzda gereksiz maddeler var ve biz bu maddeler dışarı atmak zorundayız. Bunu da bu fazlalık maddeleri ürik asite dönüştürüp dışkı ve idrar yoluyla yapıyoruz. Ancak bazı durumlarda işler istediğimiz gibi gitmiyor ve sonuçta gut hastalığına yakalanıyoruz.

Gut hastalığı Nedir? (Damla Hastalığı)


Gut bazı eklemlerde ağrı, kızarıklık ve şişkinlikle seyreden romatizmal bir hastalıktır. Zaman zaman ortaya çıkar. Başta ayak parmakları olmak üzere, ek, bilek ve direkte görülebilmektedir. Gut hastalığı genç yaşlarda çok sık görülmez, genellikle 30 yaş ve üzeri bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Yapılan bir çalışmaya göre 10 gut hastasından 9 u erkektir.Hastalığın aşırı protein tüketen kişilerde çok sık görülmesi sebebiyle halk arasında Zengin hastalığı olarak da bilinmektedir. Tıp alanında ki diğer adı ise damla hastalığıdır..

Gut hastalığının belirtileri nelerdir?

Gut, sorunlu eklemde çok yoğun bir ağrıya, eflamasyona ve derinin kızarıp parlamasına neden olur. Genelde hafif bir ateş de görülebilir. Bu durum bir kişinin hayatı boyunca devam ettiği durumlarda tofüs (eklem etrafında biriken, sert ürik asit nodülleri) oluşumuna neden olabilir.

Gut hastalığı için hangi tedaviler önerilir?


Gut tedavisi ve gut belirtilerinin azaltılması için en sık önerilen tedavi için, eklemi dikkatlice yükseğe kaldırın ve eklemi hiçbir şekilde zorlamamaya özen gösterin. Bölgeye 10 dakika boyunca buz uygulayın. Bu basit yöntem sayesinde hem enflamasyon hem de ağrı azalacaktır. Ayrıca sağlıklı bir kiloda olmaya özen gösterip yeterince su içmeniz de çok önemlidir.

Muayene ettikten sonra doktorunuz enflamasyonu ve ağrıyı azaltması için size çeşitli anti-enflamasyon ilaçları verebilir. Bu ilaçlar reçete edilmesi gereken ilaçlardır ve doktor reçetelemeden kullanılmamalıdırlar çünkü bu ilaçların yan etkileri olabilir.

Bu hastalığa yatkınlığı olan kişiler, kırmızı et, deniz ürünü, sakatat, konsantre et suları, maya (hem bira hem de pastane mayası) ve alkol tüketmemelidir. Ayrıca ürik asit üretimini arttıracak yiyecekleri de yememeye dikkat etmelidir.

Gut hastaları için önerilen besinler:

-Yumurta
-Süt ürünleri
-Zeytinyağı
-Nohut
-Filizsiz (tohumsuz) rafine tahıllar
-Sebzeler
-Meyveler
-Kahve
-Çikolata
-Jelatin

Kırmızı et, balık, tam tahıl veya filizli tahıllar, gazlı meşrubatlar, kuşkonmaz, ıspanak ve mantar çok az miktarda tüketilebilir.

Yorumlar